Zdrowe przepisy od naszej dietetyczki klinicznej na Światowy Dzień Cukrzycy

Z okazji Światowego Dnia Cukrzycy przygotowaliśmy coś specjalnego dla naszych pacjentów i wszystkich, którym zależy na zdrowym stylu życia! Poniżej znajdziecie kilka przepisów opracowanych przez naszą dietetyczkę kliniczną, mgr Izabelę Nowak. Pamiętajmy, że utrzymanie prawidłowej diety, pomaga chronić przed rozwojem cukrzycy typu 2.
Sałatka z brokułem i jajkami – 2 PORCJE

Brokuły – 500 g (1 duża sztuka)

Jajo kurze – 250 g (5 sztuk)

Pomidorki koktajlowe – 160 g (8 sztuk)

Jogurt naturalny – 150 g (1 mały kubeczek)

Czosnek – 1 ząbek

Słonecznik łuskany – 1 łyżka

Sól – 1 szczypta

Pieprz – 1 szczypta

Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka

Czarnuszka – 1 szczypta

Brokuły podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Jajka ugotować na twardo. Jogurt wymieszać ze startym czosnkiem, pieprzem, ziołami prowansalskimi i szczyptą soli. Słonecznik delikatnie podprażyć na patelni. Wszystkie składniki ułożyć na talerzach, polać sosem jogurtowym, obsypać nasionami i czarnuszką.

Wartość energetyczna 339 kcal

Białko ogółem 29 g

Tłuszcz 18 g

Węglowodany ogółem 24 g

Owsiany omlet z warzywami i awokado – 1 PORCJA

2szt. –  jaja kurze 

30 g awokado 

35 g białko jaja kurzego

5 g szczypiorek

1 łyżeczka olej rzepakowy

40 g płatki owsiane

80 g pomidor koktajlowy

1 g bazylia, suszona

1 g oregano, suszone

sól biały, pieprz biały


Jajka, białko, płatki owsiane zmiksować. Dodać przyprawy (pieprz, sól, oregano, bazylia). Wylać na dobrze rozgrzaną, nieprzywierającą patelnię i dodać pokrojone w kostkę warzywa. Smażyć na złocisty kolor. Po przekręceniu na drugą stronę zmniejszyć temperaturę.

Wartości odżywcze (1 porcja):

Wartość energetyczna 418 kcal

Białko ogółem 22.31 g

Tłuszcze 21.38g

Węglowodany ogółem 35.98 g

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *