Z okazji Światowego Dnia Cukrzycy przygotowaliśmy coś specjalnego dla naszych pacjentów i wszystkich, którym zależy na zdrowym stylu życia! Poniżej znajdziecie kilka przepisów opracowanych przez naszą dietetyczkę kliniczną, mgr Izabelę Nowak. Pamiętajmy, że utrzymanie prawidłowej diety, pomaga chronić przed rozwojem cukrzycy typu 2.
Sałatka z brokułem i jajkami – 2 PORCJE
• Brokuły – 500 g (1 duża sztuka)
• Jajo kurze – 250 g (5 sztuk)
• Pomidorki koktajlowe – 160 g (8 sztuk)
• Jogurt naturalny – 150 g (1 mały kubeczek)
• Czosnek – 1 ząbek
• Słonecznik łuskany – 1 łyżka
• Sól – 1 szczypta
• Pieprz – 1 szczypta
• Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
• Czarnuszka – 1 szczypta
Brokuły podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Jajka ugotować na twardo. Jogurt wymieszać ze startym czosnkiem, pieprzem, ziołami prowansalskimi i szczyptą soli. Słonecznik delikatnie podprażyć na patelni. Wszystkie składniki ułożyć na talerzach, polać sosem jogurtowym, obsypać nasionami i czarnuszką.
Wartość energetyczna 339 kcal
Białko ogółem 29 g
Tłuszcz 18 g
Węglowodany ogółem 24 g
Owsiany omlet z warzywami i awokado – 1 PORCJA
• 2szt. – jaja kurze
• 30 g awokado
• 35 g białko jaja kurzego
• 5 g szczypiorek
• 1 łyżeczka olej rzepakowy
• 40 g płatki owsiane
• 80 g pomidor koktajlowy
• 1 g bazylia, suszona
• 1 g oregano, suszone
• sól biały, pieprz biały
Jajka, białko, płatki owsiane zmiksować. Dodać przyprawy (pieprz, sól, oregano, bazylia). Wylać na dobrze rozgrzaną, nieprzywierającą patelnię i dodać pokrojone w kostkę warzywa. Smażyć na złocisty kolor. Po przekręceniu na drugą stronę zmniejszyć temperaturę.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna 418 kcal
Białko ogółem 22.31 g
Tłuszcze 21.38g
Węglowodany ogółem 35.98 g