Jak uchronić dzieci przed chorobami w sezonie jesienno-zimowym?

Nowy rok szkolny to nie tylko powrót do nauki i szkolnych obowiązków, ale także czas, w którym powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na zdrowie naszych dzieci. Jak zauważa Izabela Nowak, dietetyk kliniczny ze Szpitala Specjalistycznego w Brzezinach, jesień i zima to okresy, w których szczególnie łatwo o infekcje, dlatego warto zadbać o odporność najmłodszych poprzez odpowiednią dietę i styl życia.

„Co wpływa na odporność? Przede wszystkim odpowiednia dieta, aktywność fizyczna, przebywanie na dworze oraz odpowiednia ilość snu” — mówi Izabela Nowak, podkreślając, że te cztery elementy są kluczowe dla zdrowia dzieci.

Dieta jako fundament zdrowia

Zdaniem dietetyk, jednym z najważniejszych aspektów dbania o zdrowie dzieci jest odpowiednia dieta. „Dieta przede wszystkim ma być urozmaicona, uregulowana oraz bogata w produkty zawierające składniki potrzebne do wspierania naszego układu odpornościowego” — wyjaśnia. Podkreśla również, jak istotne jest, aby w każdym posiłku połowę talerza stanowiły warzywa lub owoce.

„Wiem, że ciężko dzieciom przemycić warzywa w diecie, ale nie należy się poddawać i codziennie proponować do posiłku warzywa w różnych formach, np. w sosie, w mięsie, w zupach, w koktajlach. Są one źródłem wielu witamin i składników mineralnych” — radzi Nowak. Coraz więcej badań potwierdza, że im więcej warzyw i owoców jemy, tym lepiej dla naszego zdrowia. Dlatego tak ważne jest, aby na talerzu dzieci zawsze znajdowało się miejsce na świeże produkty roślinne.

Jak naturalnie suplementować witaminę D?

Izabela Nowak zwraca również uwagę na rolę fermentowanych produktów mlecznych, takich jak kefiry, maślanki czy jogurty naturalne (bez dodatku cukru) oraz naturalne kiszonki, jak kapusta czy ogórki. „Zawierają one probiotyki, które dbają o mikroflorę w układzie pokarmowym — to ona ma duży wpływ na naszą odporność” — mówi specjalistka.

Równie ważna dla zdrowia jest witamina D, której najwięcej znajdziemy w tłustych rybach, takich jak śledź, łosoś czy makrela, a także w jajach. „Najlepiej sprawdź poziom witaminy D u dziecka (badania krwi) i dopasuj suplementację, szczególnie w okresie jesienno-zimowym” — zaleca dietetyk, zwracając uwagę na znaczenie tego składnika w budowaniu odporności.

Nadwaga plagą XXI wieku. Jak walczyć z otyłością wśród dzieci?

Nie tylko dieta ma znaczenie. Jak podkreśla Izabela Nowak, „aktywność fizyczna jest kluczowym czynnikiem dla zdrowia: pomaga rozwijać silne kości i mięśnie, zachować prawidłową masę ciała, a także pozytywnie wpływa na układ immunologiczny.” Dietetyk sugeruje, aby jak najczęściej przebywać z dzieckiem na świeżym powietrzu, co nie tylko sprzyja budowaniu odporności, ale także poprawia samopoczucie.

Dzieci powinny mieć codziennie przynajmniej 90 minut aktywności fizycznej. Niestety, statystyki dla polskich dzieci nie napawają optymizmem. Na nadwagę lub otyłość choruje aż 12,2% chłopców i 10% dziewcząt w wieku przedszkolnym, a w grupie starszych dzieci (wiek szkolny) wskaźniki te wzrastają do 18,5% chłopców i 14,3% dziewcząt. Raport Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wskazuje, że nadwaga i otyłość dotyczą aż 32% polskich dzieci w wieku 7-9 lat, co plasuje nas na 8. miejscu w Europie wśród badanych krajów.

Zdrowie dzieci leży w interesie nas wszystkich

Jak widać, troska o zdrowie dzieci to nie tylko kwestia indywidualnych decyzji rodziców, ale także ważny temat społeczny. Jak podkreśla Izabela Nowak, „zdrowe nawyki żywieniowe i regularna aktywność fizyczna to inwestycja w przyszłość naszych dzieci.” Warto więc już dziś zadbać o to, co ląduje na talerzu naszych pociech i ile czasu spędzają na świeżym powietrzu. To klucz do silnej odporności i zdrowia na lata.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *